Kirjoittelin tässä taannoin ainakin instan puolella, että miten saisi mm. basillikan kestämään paremmin huoneen lämmössä?! En edes tiedä miten aina onnistunkin nuupauttamaan ne nimittäin niin pian.
Olen pitkään haaveillut siitä, että omassa keittiössä olisi aina jotakin tuoretta ja vihreää mitä käyttää ruoanlaitossa. Eli joku sellainen pieni viherkeidas josta voisi suoraan napsaista vaikka tuoretta basilikaa pastan päälle tai minttua teekuppiin. Olen tähän asti raahannut kaupasta yrttejä, jotka nuupahtaa muovipussinsa sisällä heti parissa päivässä ja omat tuoreet yrtit on vaan niin eri juttu. Yrtit tekee ruoasta paljon maukkaampaa ja se, että ne on itse kasvatettuja olisi vaan niin iso juttu.
Olen miettinyt aloittaa minipuutarhan basilikan, persiljan ja mintun kanssa esimerkiksi. Ne kasvavat varsin nopeasti ja tuovat ihanaa raikkautta ruokaan. Huomasin ennalta lukea HS:n artikkelista, että basilika pitää lämmöstä ja tasaisesta kosteudesta, eikä sitä saa missään nimessä laittaa jääkaappiin paleltumaan. Persilja on puolestaan yrttinä sitkeä ja viihtyy myös jääkaapissa, jos keittiön tasolla ei ole tilaa. Minttu sen sijaan leviää innokkaasti, joten se kannattaa heti vaihtaa reilumpaan ruukkuun kaupan yrttiruukusta.
Tuoreet ruukkuyrtit kannattaa jakaa yleensä heti kahteen tai kolmeen ruukkuun, koska ne voivat paremmin kun niillä on tilaa kasvaa.Ruukkuun voi lisätä kevyttä yrttimultaa ja irrotella tiivistä kauppamultaa paakun päältä. Kastelemisen jälkeen kannattaa antaa pinnan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua ja pitää ruukut mahdollisuuksien mukaan lähellä ikkunaa. Sellainen myös vielä: että yrttien latvoja kannattaa vähän väliä hieman leikata, jotta kasvi haaroittuu ja pysyy tuuheampana.
Seuraavaksi ajattelin kokeilla ruohosipulia ja korianteria, koska ilmojen viiletessä alkaa aina kaipaamaan mausteisia aasialaisia pataruokia. Olen lukenut, että ruohosipuli pärjää varsin vähällä vaivalla ja korianteri viihtyy parhaiten viileässä, mutta kaipaa paljon valoa, joten jääkaappi kannattaa unohtaa.
Onneksi "uusi koti" on kovin valoisa sillä, yrtti tarvitsee kasvuun paljon valoa. Kodin valoisin paikka löytyy etelä- tai itäikkunalta. Jos varret kurottavat kohti ikkunaa tai lehdet kellastuvat tiedän että valoa on liian vähän.
Ruukkuja pitäisi pyrkiä kääntämään viikoittain, jotta kasvu pysyy suorana. Valkoiset pinnat ja vaalea tarjotin heijastavat valoa pehmeästi. Näillä pienillä asioilla saa yrttien kasvuun enemmän tehoa ilman että sisustus kärsii. Suomessa päivän pituus vaihtelee paljon ja talvella valoa on vähän eli etenkin talvikaudella pitäisi pyrkiä pitämään yrttejä mahdollisimman lähellä ikkunaa ja kannattaa testata myös kasvivalon käyttöä.
Päivänvalo on yrttien paras kasvukaveri. Eteläikkuna toimii talvella ja itä puolestaan antaa lempeää aamuvaloa läpi vuoden. Länsi-ikkuna voi kuumentua jopa liikaa iltapäivällä ja pohjoinen toimii kesällä, mutta talvella se on usein aivan liian hämärä. Yrteille pitäisi pyrkiä saamaan valoa vähintään kuusi tuntia päivässä.
Kesäkaudella kannattaa ruukut lähellä ikkunaa ja voi käyttää aurinkoverhoa pehmentään keskipäivän paahdetta. Talvella ikkunalasi mene helposti liian kylmäksi, joten kannattaa jättää enemmän ilmarakoa ruukun ja ikkunan väliin. Kannattaa myös pyrkiä pitämään ikkunalasit puhtaana sillä sekin lisää yllättävän paljon sisään tulevaa valoa. Jos valoa ei kerry tarpeeksi talven pimeinä aikoina, kannattaa ruukkuja siirtää mahdollisuuksien mukaan päivän mittaan kirkkaimpaan kohtaan.
Nyt kun syksy jo hiipii nurkista sisään ja päivät päättyy ainakin omaan makuun liian aikaisin niin olen alkanut tosissani pohtimaan, tuleeko päivänvalo enää riittämään yrteille talvikauden yli. Huomasin, että kasvivalojen asiantuntija Cropper korostaa blogeissaan erillisten kasvivalojen tärkeyttä talvikaudella.
Voisi testata kasvivaloa keittiön tason päällä, mutta mietin vielä mikä olisi paras malli omaan keittiööni. Mietin samalla sähkön kulutusta ja sitä miten kasvivalo istuu keittiön ilmeeseen. Haluan, että kokonaisuus pysyy kodikkaana eikä keittiön kokonaisilme muutu liian radikaalisti. Ne pienet isot asiat!
Kastelu on tärkeä rutiini. Yrtit pitävät tasaisesta kosteudesta, mutta eivät seisovasta vedestä, joten ylikasteluakin pitää välttää. Kannattaa testata mullan pinta sormella päivittäin ja kastella silloin kuin pinnasta noin 1 cm on kuivana. . Kesällä yrtit juovat selkeästi enemmän ja silloin täytyy kastella 2–3 kertaa viikossa. Gardenan vinkkien mukaisesti kannattaa yrittää välttää ylikastelua ja talvella kastelutarvetta on harvemmin. Ruukun pohjareikä ja aluslautanen pitävät juuret sopivan ilmavina.
Kannattaa laittaa yrteille kesän kasvukaudella kevyttä ravinnetta kerran viikossa.Liooksen voi laimentaa puoleen vahvuuteen, jotta kasvu pysyy tasaisena. Talvella riittää harvempi lannoitus kun kasvu hidastuu. Ruukut kannattaa huuhtoa vedellä kerran kuussa jotta suolat eivät kerry ja jämähdä pohjalle.
latvoja kannattaa leikata usein jotta kasvi tuuheutuu ja käytän niitä ruoanlaitossa. Kannattaa poistaa mahdolliset kellastuneet lehdet heti. Jos lehtien kärjet puolestaan ruskistuvat tai pintaan tulee valkoista karstaa pitää vähentää ravinteen käyttöä. Jos kasvi nuupahtaa toistuvasti kannattaa tarkistaa ensin tarvittavan valonmäärän, sitten kasteluvälin ja ruukun koon.
Yksi iso syy miksi kannattaa aloittaa yrttien kasvatus on tuoda kotiin sekä makuja että kauneutta. Tykkään pitää sisustuksen ilmeen selkeänä ja rauhallisena joten ruukut voi valita sellaisiksi jotka sointuvat olemassa olevaan värimaailmaan. Puu, mattapinnat ja neutraalit sävyt ovat omia kestosuosikkeja. Ulkona terrakotta on mielestäni se klassisin ja lämpimin vaihtoehto, mutta sisällä suosin useimmiten valkoista ja beigeä. Joskus saatan lisätä vähän mustaa kontrastia, ihan vaan tuomaan särmää.
Arjessa tärkeintä on kuitenkin se, että minipuutarha toimii käytännössä. Reiällinen pohjaruukku ja aluslautanen pitää juuret hyvässä kunnossa. Samalla savi hengittää ja kuivuu nopeammin, kun taas lasitettu ruukku säilyttää kosteutta pidempään. Joskus haaveilen myös itse kastuvasta ruukusta, koska se olisi kiireen keskellä aika luksusta!
Kun kokoaa yrttiryhmää, kannattaa yrittää pitää kokonaisuus harmonisena. Voisi käyttää samaa sävymaailmaa ja leikin enemmän korkeuksilla ja muodoilla. Vaalea tarjotin on luottoratkaisu. Se kokoaa ruukut nätiksi asetelmaksi ja tekee niiden siirtelystä helppoa. En ole laittanut yrttejä läpinäkyvään lasipurkkiin koska juuret eivät kuulemma tykkää valosta ja vesi alkaa vihertää nopeasti. Ei kuulosta kovin huokuttelevalta näyltä.
Yrteistä voisi tehdä pienen viherasetelman keittiön tasolle. Yhdistellä kaksi tai kolme erilaista ruukkua ja vaihtaa sävyjä sekä materiaaleja fiiliksen ja vuodenajan mukaan. Joskus vaaleaa ja joskus terrakottaa sopivassa balanssissa. Ne pienet isot vaihtelut!
Kannattaa sijoittaa asetelma yleensä valoisalle paikalle ikkunan lähettyville. Tämän lisäksi keittiön taso on ollut hyvä säilytyspaikka. Pohjalla oleva tarjotin helpottaa sekä siivoamista että ruukkujen pyörittelyä valon suuntaan. Ja ihan pieni, mutta tärkeä juttu on pitää aina sakset lähellä! Näin tulee napsittua latvoja tasaisesti ja yrtit pysyy kauniin tuuheina.
Kannattaa valita kotoa valoisa paikka ikkunan lähellä, johon haluat sijoittaa yritit. Osta alkuun kaksi tai kolme helppoa yrttiä, kuten basilika, persilja ja minttu. Hanki yrteille pohjareiälliset ruukut, aluslautaset ja ilmava yrttimulta.
Irrota kaupan ruukkuyrtti varovasti ja jaa se kahteen tai kolmeen osaan. Laita uuden ruukun pohjalle hieman multaa, nosta taimi keskelle ja täytä multaa reunoille. Muista jättää pieni kasteluvara ylös sekä kastele multa hitaasti. Kaada aina ylimääräinen vesi pois aluslautaselta kastelun jälkeen, jotta juuret eivät jää seisomaan veteen.
Aseta ruukut tarjottimelle ja käännä niitä kerran viikossa. Tavoittele 6–8 tuntia valoa joka päivä. Jos koti on hämärä, eikä valon määrä riitä, voit ottaa avuksi pienen led kasvivalon. Tunnustele multaa säännöllisesti, lannoita kevyesti kasvukaudella ja leikkaa latvoja usein esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä.
Olen miettinyt, että yrttien kasvattaminen antaisi omaan arkeen paljon iloa. Yrttien napsiminen lautaselle on pieni pala luksusta arjen keskellä ja hetki kun pääsee maistelemaan oman työn tuloksia.
Makujen lisäksi, on ihan parasta että nämä yrtit tuo samaan aikaan sekä hyötyä että kauneutta kotiin. Eli vähän kuin yhdistelmä sisustusta ja viljelyä.
Mikä parasta enää ei tarvitsisi lähteä kauppaan aina kun tekee mieli vähän tuoretta basilikaa tai minttua.
Tässäpä tulikin paljon vinkkejä ja ajatuksia yrttipuutarhan perustamiseen! Kaikkea kivaa sitä mieleen tuleekin! :)
Ihanaa alkavaa viikkoa sinne ruudun toiselle puolelle ja valoa syksyyn!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun kommenteista kovasti <3 Kiitos että vierailit kylässä :-)